Mental hälsa

Stort fokus verkar ligga på den fysiska hälsan. Viktminskning och med vilka metoder det kan uppnås verkar ha stor prioritet. Dagligen möts vi av braskande löpsedlar om hur man skall bete sig för att bli smalare, vackrare och vilka banala sjukdomar som egentligen kan visa sig vara dödligt farliga.

Om den mentala hälsan någon gång berörs är det i de mest extrema sammanhang. Någon som precis blivit utsläppt från vård och begår ett brott.

Mental hälsa spänner över ett brett område. Det kan gälla saker som ångest, nedstämdhet skuldproblematik, osäkerhet och andra inte fullt så extrema psykiska problem. Problemen kan förvisso vara allvarliga för de som drabbas av dem och den närmaste omgivningen. Men innebär ofta inte direkt fara för vare sig personen eller omgivningen. En behandlingsform är psykoterapi, psykodynamisk sådan. Den fungerar mot psykiska problem inom exempelvis området ångestproblematik, social fobi men även mot allvarligare psykiska tillstånd som personlighetsstörningar. En psykolog, psykoterapeut kan ge hjälp i de situationer när den mentala hälsan inte är i balans.

Comments are closed.