Mittens rike

Mittens rike eller Kina mer vanligt kallat, är en nation på frammarsch. Landets expansion är på både gott och ont. Det positiva är att landets tidigare slutenhet börjar minska till förmån för ett utbyte som kan leda till en mer demokratisk stat. OS 2008 blir en form av test för landets öppenhet för journalister och alla de miljontals besökare som väntas anlända för att ta del av idrottens största tävling.
Huvudstaden Peking kommer vara centrum för idrottstävlingar men en del aktiviteter kommer även läggas till Shanghai, Kinas mest västerländska stad även kallad.
Handeln mellan Kina och omvärlden är också den snabbt växande. Handeln är inte bara enkelriktad, dvs det är inte bara Kina som exporterar produkter ut i världen. Importen till landet är omfattande och gynnar i mycket hög grad även svenska exportföretag.

Det som kan sättas på Kinas negativa konto är bristen på ett demokratiskt samhälle och dödsstraff som de för övrigt delar med USA. En annan negativ sak är deras tillväxt, en tillväxt som driver upp produktionen och priserna på olja, stål och andra råvaror. Men å andra sidan kan Kina knappast lastas för att de precis som stora delar av västvärlden vill modernisera sitt samhälle.

Andra relaterade sidor | Shanghaiad | Riket i mitten |

Comments are closed.